Ιστορία


Ο Σκακιστικος Ομιλος Κατερίνης είναι από τους ιστορικοτερους συλλογους  στην  Ελλάδα  ιδρύθηκε επίσημα στις 28 Ιανουαρίου 1954  και από τότε    συμμετέχει ανελλιπώς στα πανελλήνια πρωταθλήματα σκάκι με  πολλές διακρίσεις.

To  1983 για πρωτη φορά η ομάδα μας  αγωνίσθηκε στην Α Εθνική κατηγορία Ελλάδος.  Για την ιστορία αγωνίσθηκαν στην Α Εθνική κατηγορία   βασικοι οι Λαζαριδης Ιωάννης , Τακας Γεωργιος, Σακελλαριδης Ευάγγελος,  Ψωμιαδης Χαραλαμπος, Βαρδακας Στεφανος, Στυλου Αλεξανδρα και οι εφηβοι της ομαδος μας επισης δοθηκε η ευκαιρια να αγωνισθουν  ως αναπληρωματικοι και οι Πολυζοπουλος Αθανασιος καιΓκουγκουρέλας Χρήστος Αραμπέλης Δημήτριος, Αθανασιαδης Βασίλειος.                                    

Το έτος  1998 η ομάδα μας εφθασε στην μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της καθώς  κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο γρήγορο Σκάκι στα τελικά που έγιναν στην Πάτρα. Η εφημερίδα Απογευματινή με κεφαλαία γράμματα στην σκακιστική της στηλη ανεφερε. «Τα πιο γρηγορα πιστολια της Ελλαδος»   και διπλα τα ονόματα των πρωταθλητών που για την ιστορια ηταν οι Βαρδάκας Στέφανος, Σουντουλιδης Δημητριος, Πολυζος Θεοδωρος και Παππας Κωνσταντινος. Το έτος 1999 η ομάδα μας μετά από συνεχείς νίκες έφθασε  στους τέσσερεις του  Κυπελλου Ελλάδος και έπαιξε στα τελικά στην Αθήνα οπου τερμάτισε τρίτη.

Ο Σκακιστικος Ομιλος Κατερίνης  και τα επόμενα χρόνια  πολλές φορές βγήκε  πρωταθλητής και κυπελλούχος  Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Οι σκακίστριες του Συλλόγου μας Γερονάτσιου Μαρία και Στύλου Αλεξάνδρα  έχουν στο ενεργητικό τους μεγάλες επιτυχίες όπως την τρίτη θεση που κατέλαβαν  στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νεανίδων Ελλάδος. Η ομάδα διαθέτει 4 υποψήφιους μαιτρ τον  Λαζαρίδη Ιωάννη,  Βαρδάκα Στεφανο,  Σουντουλίδη Δημήτριο και Ψωμιάδη Χαράλαμπο  και πολλούς  ισχυρούς παίκτες με  διεθνές ΕΛΟ κοντά στο 2000.

Την ανδρική ομάδα του Συλλόγου απαρτίζουν οι  Σουντουλίδης Δημήτριος, Λαζαρίδης Ιωάννης,  Γραμματόπουλος Αριστείδης , Βαρδάκας Στέφανος, Ψωμιάδης Χαράλαμπος  Κουτρούπας Κωνσταντίνος, Λώλος Ιωάννης, Κατσικάρος Ηλίας. Την εφηβική ομάδα οι Τοπαλίδης Παύλος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Ατματσίδης Παναγιωτης , Λιναράς Μαιστρος, Βαρδάκας Γρηγόρης.                                         
Οι  γυναικείες σκακιέρες του Συλλόγου είναι η Γερονάτσιου Μαρία, Στύλου Αλεξάνδρα, Κατσικάρου Ίρις-Εύχαρις, Συμεωνίδου Στεφανία,  Παντελιάδου Φρειδερίκη, Σιβρίδου Πολυξένη, Βουτσά Μαρία.